MENU

PRATİK BİLGİLER

» Amortisman Sınırı
» Vergiden Müstesna Yemek Bedeli
» Emlak Vergisi Oranları
» Fatura Düzenleme Sınırı
» Değer Artış Kazançları İstisna Tutarları
» Kıdem Tazminatı Tavanı
» Usulsüzlük Cezalarına Ait Cetvel
» Yıllık Ücretli İzinler

PRATİK LİNKLER

HAVA DURUMU

SİTE SAYACI


Ziyaretçi Sayımız: 13544

  DUYURULAR

İndirimli Orana tabi işlemlerde "yılı içinde nakden iade " yöntemi kaldırıldı

03.03.2025

 

Hazine ve Maliye Bakanlığı daraltıcı maliye politikalarına tam gaz devam ediyor.

 

İndirimli orana tabi teslimlerde yılı içinde nakden iade uygulaması 54 seri nolu KDV Genel tebliği ile 1 Mart 2025 ten itibaren kaldırıldı. Bu tür işlemlerden doğan iadelerde artık eskiden olduğu gibi sadece mahsuben iade talep edilebilecek. Bu şu anlama geliyor; İndirimli orana tabi ( % 1 ve 10) satışı olan firmalar ( özellikle konut inşaa eden ) bu teslimlerinden doğan iadelerini nakden alabilmek için artık bir sonraki yılı bekleyecekler.

 

Oysaki yılı içinde nakden iade yöntemi uygulamasına çok da uzak olmayan bir tarıhte 27 Ocak 2017 Tarihli Resmi Gazetede yayımlanan 6770 Sayılı Kanunla, 2017 yılında geçilmişti. O zamanlar Maliye; istisnalar, teşvikler, iadelerde kolaylıklar gibi bir dizi genişletici maliye politikaları devreye sokuyordu. Ancak Maliye, son iki yıldır vergi ve maliye politikasında çok hizlı bir daralmaya gidiyor.

 

54 Nolu KDV Tebliğiyle;

 

Hazine ve Maliye Bakanlığı yetkisiyle gerçekleşen, 

* indirimli orana tabi konutlar

2007/13033 sayilı BKK eki (l) sayılı listenin

* 28 (traktörler, tarım makineleri)

* 29 (bazı iş makineleri)

* 31 (evlerde kullanılan tüpgaz)

* 34 (mesken ve tarımsal sulama abone gruplarına yapilan elektrik teslimleri) sıraları

* (I) sayilı listenin (A) bölümü kapsamında yer alan mallar (gıda maddeleri)

teslimlerinden doğan KDV iadelerinin, yılı içinde nakden yapılması uygulaması sona erdirilmiştir.

 

Söz konusu teslimlerden doğan iadeler, diğer tüm indirimli orana tabi işlemlerde olduğu gibi, KDV Kanununun 29/2 maddesindeki hükme göre yll içinde mahsuben, izleyen yılda nakden talep edilebilecektir. 

 

Tebliğin tamamına aşağıda yer veriyoruz. Saygılarımızla...

 

Ahmet TOK / YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİR

 

54 SERİ NO'LU KATMA DEĞER VERGİSİ GENEL UYGULAMA TEBLİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR TEBLİĞ

Resmi Gazete Tarihi: 27/02/2025
Resmi Gazete No: 32826

MADDE 1- 26/4/2014 tarihli ve 28983 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Katma Değer Vergisi Genel Uygulama Tebliğinin (II/F-4.26.) bölümünün başlığı “Sosyal İçerik Üreticiliği, İnternet ve Benzeri Elektronik Ortamlar Üzerinden Sunulan Hizmetler ile Mobil Cihazlar İçin Uygulama Geliştiriciliği İstisnası” şeklinde değiştirilmiş, aynı bölümün mevcut ikinci ve üçüncü paragrafları yürürlükten kaldırılmış ve aynı bölüme mevcut birinci paragraftan sonra gelmek üzere aşağıdaki paragraflar eklenmiştir.

“Söz konusu istisna, 1/1/2022 tarihinden itibaren sosyal ağ sağlayıcıları üzerinden metin, görüntü, ses, video gibi içerikler paylaşan sosyal içerik üreticisi gerçek kişiler ile akıllı telefon veya tablet gibi mobil cihazlar için uygulama geliştiren gerçek kişilerin bu faaliyetlerinden elde ettikleri kazançlara konu teslim ve hizmetlere uygulanmaktadır.

Bununla birlikte, 1/1/2024 tarihinden itibaren internet ve benzeri elektronik ortamlar üzerinden metin, görüntü, ses, video gibi içerikler paylaşan sosyal içerik üreticisi gerçek kişilerin bu faaliyetlerinden elde ettikleri kazançlar ile internet ve benzeri elektronik ortamlar üzerinden verilen bireysel kurs, eğitim, veri işleme ve geliştirme, ürün tanıtımı gibi hizmetlerden kazanç sağlayan gerçek kişilerin bu faaliyetlerinden elde ettikleri kazançlara konu teslim ve hizmetlere de söz konusu istisna uygulanacaktır.

Bu kapsamda, Gelir Vergisi Kanununun mükerrer 20/B maddesi kapsamında vergilendirilen kazançlara konu teslim ve hizmetler üzerinden KDV hesaplanmaz.”

MADDE 2- Aynı Tebliğin (III/B-3.) bölümünün ikinci, üçüncü ve dördüncü paragrafları yürürlükten kaldırılmıştır.

MADDE 3- Aynı Tebliğin (III/B-3.2.5.) bölümü başlığı ile birlikte yürürlükten kaldırılmıştır.

MADDE 4- Aynı Tebliğin;

a) (IV/D-7.) bölümünün ikinci paragrafında yer alan “(IV/E/3.3)” ibaresi “(IV/A2-3.3.)” şeklinde,

b) (VI/B-2.1.1.) bölümünün ilk paragrafında yer alan “(IV/E-3.2)” ibaresi “(IV/A2-3.2.)” şeklinde,

değiştirilmiştir.

MADDE 5- Bu Tebliğin;

a) 2 nci ve 3 üncü maddeleri yayımını izleyen ayın başından itibaren yapılan iade talepleri için geçerli olmak üzere yayımı tarihinde,

b) Diğer maddeleri yayımı tarihinde,

yürürlüğe girer.

MADDE 6- Bu Tebliğ hükümlerini Hazine ve Maliye Bakanı yürütür.

 

Kaldırılan Bölümler

 

26/4/2014 tarihli ve 28983 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Katma Değer Vergisi Genel Uygulama Tebliğinin;

(III/B-3.) bölümünün ikinci fıkrası

3065 sayılı Kanunun 29 uncu maddesinin (2) numaralı fıkrasında 6770 sayılı Kanunla yapılan değişiklikle, Bakanlar Kurulu tarafından vergi nispeti indirilen teslim ve hizmetlerle ilgili olup indirilemeyen ve tutarı Bakanlar Kurulunca tespit edilecek sınırı aşan mahsuben iade edilmeyen verginin yılı içinde nakden iadesiyle ilgili sektörler, mal ve hizmet grupları ve dönemleri belirlemeye Bakanlığımız yetkili kılınmıştır.

(III/B-3.) bölümünün üçüncü fıkrası

Bu yetki çerçevesinde, indirimli orana tabi konut ile 2007/13033 sayılı Bakanlar Kurulu Kararının geçici 10 uncu maddesi ve Karar eki (II) sayılı listenin 28, 29, 31 ve 34 üncü sırası kapsamındaki malların teslimlerinden doğan KDV iadelerinin, yılı içinde vergilendirme dönemleri itibariyle talep edilmesi kaydıyla nakden yapılması uygun görülmüştür.

(III/B-3.) bölümünün dördüncü fıkrası

Aynı yetki çerçevesinde, 2007/13033 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı eki (I) sayılı listenin (A) bölümü kapsamında yer alan malların takvim yılının Ocak-Haziran dönemindeki teslimlerinden doğan KDV iadelerinin, en erken ilgili yılın Haziran dönemi en geç ilgili yılın Kasım dönemi itibarıyla talep edilmesi kaydıyla nakden yapılması uygun görülmüştür.

 

 

(III/B-3.2.5.) bölümü

3.2.5. Yılı İçinde Nakden İade İşlemi

Tebliğin (III/B-3.) bölümünde açıklanan indirimli orana tabi konut ile 2007/13033 sayılı Bakanlar Kurulu Kararının geçici 10 uncu maddesi ve Karar eki (II) sayılı listenin 28, 29, 31 ve 34 üncü sırası kapsamındaki malların teslimlerinden doğan yılı içinde nakden iade tutarının hesaplanmasında Tebliğin (III/B-3.1.1.) bölümünde yer alan açıklamalar, iade taleplerinin yerine getirilmesinde ise Tebliğin (III/B3.2.1.) bölümünde yer alan açıklamalar geçerlidir. Ancak, 50.000 TL ve üstündeki nakden iade taleplerinin, teminat verilmeksizin vergi inceleme raporuna göre sonuçlandırılmasının talep edilmesi halinde, iade vergi inceleme raporunun vergi dairesi kayıtlarına intikal ettiği tarihte yapılır.

2007/13033 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı eki (I) sayılı listenin (A) bölümü kapsamında yer alan malların teslimlerinden doğan yılı içinde nakden iade tutarı, Tebliğin (III/B-3.1.1.) bölümündeki açıklamalar çerçevesinde işlemlerin yapıldığı yılın Ocak-Haziran dönemi için altı aylık olarak ve Haziran dönemi sonu itibarıyla hesaplanır. Benzer şekilde, 50.000 TL ve üstündeki nakden iade taleplerinin, teminat verilmeksizin vergi inceleme raporuna göre sonuçlandırılmasının talep edilmesi halinde, iade vergi inceleme raporunun vergi dairesi kayıtlarına intikal ettiği tarihte yapılır.